Winter: Ook in de winter is de eekhoorn een "bezige bij".

Hij is een alleseter en behoort tot de knaagdieren. Hij voedt zich vooral met plantaardig materiaal als noten en zaden. Soms eet hij dierlijk materiaal, als insekten, eieren en zelfs jonge vogels en soms aarde voor mineralen. Voor de winter legt de eekhoorn, net als veel andere knaagdieren, wintervoorraden aan. Met zijn lange, gekromde klauwen kan hij makkelijk in bomen klimmen. Bij een sprong van tak naar tak spreidt hij zijn ledematen, waarbij de losse huid op de flanken het dier helpt in de lucht te blijven. De pluimstaart dient als roer, waarmee hij zijn sprong kan sturen. Ook kan hij goed zwemmen.

 eekhoorntjeeekhoorn in de sneeuw

 

 

 

 

 

  

 

 

De eekhoorn is voornamelijk na zonsopgang en voor zonsondergang actief. 's Winters laat hij zich alleen 's ochtends zien.
De eekhoorn houdt geen winterslaap. In plaats daarvan houdt hij zich bij gure dagen in zijn nest verborgen, en bezoekt hij op betere dagen 's ochtends zijn wintervoorraad.