Herfst: De Waterspreeuw in de Amsterdamse waterleidingduinen.

De (gewone) waterspreeuw (Cinclus cinclus) is een zangvogel uit de familie van waterspreeuwen (Cinclidae).
Omdat snelstromende beekjes en riviertjes met stenige bedding het leefgebied van de waterspreeuw vormen, komt de waterspreeuw in ons land nauwelijks voor. Het is dan ook heel bijzonder wanneer de waterspreeuw, die de strenge winter van de Scandinavische landen is ontvlucht, in de herfst en winter bij ons in de Amsterdamse Waterleidingduinen te vinden is. Daar waar water de duinen wordt ingelaten stroomt het snel door steninge kanalen en vindt de waterspreeuw dus precies waar hij aan gewend is.

De waterspreeuw heeft korte vleugels en vliegt met snelle slagen, vaak laag over het water.
Hij zoekt zijn voedsel, allerlei kleine waterdieren zoals insekten, kreeftachtigen en slakjes, in ondiepe snelstromende gedeelten van beekjes, watervalletjes en stroomversnellinkjes. Geregeld duikt en zwemt hij als een mini-pinguïn.
Bij het zoeken naar voedsel duikt de waterspreeuw vaak helemaal onder water en loopt vervolgens over de bodem. Hij houdt dan zijn kop tegen de stroming in en dankzij zuignapjes onder zijn tenen wordt hij bij het foerageren niet meegesleurd door de stroom. Verder heeft hij een beweegbare klep boven de neusgaten. Een transparant vlies bij de ogen zorgt dat water niet in het oog komt en dient dus als een soort duikbril.

Rond de waterspreeuw (foto: J.Hoekzema)

Zelfs hartje winter (foto: J.Hoekzema)


De waterspreeuw heeft dan ook niet te klagen over belangstelling.